middelengebonden problematiek
zorgaanbod in ons Centrum:
Zorgeenheid Nexus (opname)
wat is een middelengebonden problematiek?
Verslavende middelen zijn middelen die de werking van bepaalde stoffen in onze hersenen imiteren, maar dan in een veel sterkere vorm. Ze zorgen ervoor dat we ons lekker voelen, dat we ontspannen zijn, dat we genot ervaren of opwinding…
Sommige mensen gebruiken deze middelen zonder verslaafd te geraken. Anderen kunnen dat niet. Dat heeft te maken met aanleg en met het soort middel. Ongeveer 25 procent van de mensen die alcohol gebruiken, geraakt eraan verslaafd, tegenover 95 procent van de mensen die nicotine gebruiken. Nicotine is de meest verslavende drug die er bestaat, veel meer dan bijvoorbeeld heroïne.
willen maar niet kunnen
Bij mensen die verslaafd zijn aan een bepaald middel staat hun hele leven in het teken van deze verslaving. Ze zijn ernaar op zoek, verlangen ernaar, gebruiken het en voelen zich daar schuldig over. Typisch voor een verslaving is dat je het gebruik van het middel niet meer in de hand hebt. Je wil wel stoppen maar je kan niet.
lichamelijk en geestelijk
Een verslaving kan een lichamelijk en een psychisch aspect hebben. Met een lichamelijke verslaving bedoelen we dat onze hersenen zich aanpassen aan het gebruik van het middel, waardoor je er altijd meer van nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen. Dit mechanisme is eigenlijk een soort beschermingsmechanisme van de hersenen. Het maakt dat bijvoorbeeld een alcoholist hoeveelheden drank kan verzetten die voor iemand die weinig of nooit drinkt dodelijk zouden kunnen zijn. Stop je met het gebruik van het middel, dan krijg je soms onaangename afkickverschijnselen. Daarom is stoppen vaak zo moeilijk. Maar niet elk middel is lichamelijk (even) verslavend.
De psychische verslaving betekent dat je enorm hunkert naar het effect dat het middel bij je veroorzaakt. Je hebt geleerd dat een glas wijn, een sigaret of een shot heroïne je deugd kan doen, waardoor de verleiding bijzonder groot blijft, zelfs al ben je lichamelijk van de drug in kwestie afgekickt.
schade
Niet alleen wie verslaafd geraakt, lijdt lichamelijke of psychische schade. Ook voor partners, kinderen en vrienden zijn er grote sociale gevolgen. De lichamelijke schade ten gevolge van het middelenmisbruik verschilt naargelang het middel, denk maar aan longkanker bij sigaretten en levercirrose bij alcohol.
De psychische schade als gevolg van middelenmisbruik beslaat ongeveer alle mogelijke psychische aandoeningen die een mens kan hebben: stemmingsstoornissen, angststoornissen, seksuele stoornissen, slaapstoornissen, psychotische stoornissen, delirium, dementie en geheugenstoornissen. Ook hier verschilt de schade van middel tot middel.
Alcohol en kalmeermiddelen kunnen bijvoorbeeld elk van deze stoornissen veroorzaken terwijl cafeïne vooral leidt tot angststoornissen en slaapstoornissen. Bovendien kunnen mensen met een verslaving in financiële problemen geraken, omdat ze veel geld nodig hebben voor hun verslaving.
Een verslaving kan ook in de hand gewerkt worden door een onderliggende psychische stoornis.
Bron: Geestelijk Gezond Vlaanderen