nieuws & activiteiten

MC St.-Jozef pioniert met NIAZ-accreditatie in GGZ

25 oktober 2018

Persbericht Niaz 24 oktober 2018

“Hoogstaande zorgkwaliteit en patiëntgerichtheid officieel bekroond”

 

MUNSTERBILZEN – Medisch Centrum St.-Jozef steekt als een van de eerste  psychiatrische ziekenhuizen de felbegeerde NIAZ-accreditatie op zak. Dit kwaliteitslabel wordt enkel toegekend mits het halen van de hoogst mogelijke standaarden qua patiëntenzorg en veiligheid. “We zijn enorm trots op onze resultaten én op onze teams die dit verwezenlijkt hebben”, aldus een tevreden Cindy Monard, algemeen directeur van het Medisch Centrum St.-Jozef. “Het bewijs dat de patiënt centraal stellen en investeren in kwaliteit loont!”

Na een grondige audit, die liep van 5 tot en met 8 juni, is het positieve rapport van de zes externe auditoren eindelijk binnen: Medisch Centrum St.-Jozef in Munsterbilzen mag zich voortaan NIAZ-geaccrediteerd noemen. Dit instellingsbrede kwaliteitslabel wordt uitsluitend toegekend aan de beste zorginstellingen wiens uitmuntende zorgkwaliteit en patiëntgerichte werking aan talloze normen en standaarden voldoen. “Iets waar al onze teams – van de ondersteunende diensten tot het zorgpersoneel - dagelijks vol overgave aan werkt. Voor onze patiënten streven we altijd naar beter: met deze accreditatie zien we die inzet dubbel en dik beloond!”

NIAZ is inmiddels relatief gangbaar voor algemene ziekenhuizen, maar nu is dus ook het psychiatrisch ziekenhuis van Munsterbilzen tot deze exclusieve club toegetreden. Op 24 oktober mogen ze de accreditatie officieel in ontvangst nemen in aanwezigheid van Minister Vandeurzen, medewerkers en sectorgenoten tijdens een feestmoment in Munsterbilzen. “Een mooie gelegenheid om dit intensieve traject af te sluiten en iedereen te bedanken voor hun inzet en enthousiasme”, aldus Cindy Monard. “Dat we samen presteren op hoog niveau is dankzij NIAZ immers bewezen.”

 

 

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “De zorg voor kwaliteit is in de zorgsector een sleutelbegrip geworden. Door het behalen van de NIAZ-accreditatie bewijst het Medisch Centrum Sint-Jozef dat de voorziening zorgkwaliteit en patiëntgerichtheid hoog in het vaandel draagt. Proficiat!”

De directie van het Medisch Centrum St.-Jozef is terecht tevreden. Cindy Monard: “We hebben samen met àl onze medewerkers hard gewerkt om alle doelstellingen te behalen. De eindstreep was dus al een overwinning op zich, maar dat we dan ook nog eens 95% van alle gouden, platina en diamanten normen pico bello in orde hebben, was pas echt de kers op de taart.” Deze topprestatie is bovendien geen eindpunt voor het ambitieuze Medisch Centrum, dat ondertussen bijna 600 mensen tewerkstelt.

 “Klopt, want NIAZ is op zich niet ons doel”, licht Cindy Monard toe. “Maar het is wel een middel om dynamiek en een cultuurverandering mogelijk maken in onze organisatie, zodat we allen leren uit onze fouten en continu oog hebben voor verbeterkansen ten bate van de patiënt en het algemene zorgniveau.” De normen van NIAZ passen dan ook perfect in hun eigen organisatiedoelstellingen: meer expertise, meer afstemming, meer patiëntenparticipatie en meer aandacht voor context.

 Patiëntenparticipatie in de prijzen

Ook de projecten van het Medisch Centrum St.Jozef inzake patiëntenparticipatie kregen lof van het auditteam en zelfs van de directeur van het NIAZ, Ellen Joan van Vliet. “Dat zij ons niet alleen beoordelen maar ook feliciteren met ons harde werk en de weg die we afgelegd hebben, is enorm motiverend. We gaan zo verder, dat mag zeker zijn!” Wie weet kan NIAZ zelfs nog een extra pluim op de hoed van het Medisch Centrum St.-Jozef zetten: momenteel dingt het medisch centrum immers mee naar de NIAZ-jaarprijs 2018. Het project ‘Deel je Mangomoment®’ van zorgeenheid A3 kan daarmee in de prijzen vallen. “Dus wie weet hebben we volgende maand weer goed nieuws te verkondigen, maar hoe dan ook is de NIAZ-accreditatie al een geweldige mijlpaal voor onze patiënten, onze medewerkers en de psychiatrische zorgsector!” sluit Cindy Monard af.

 

 

 

 

 

Nieuws & Activiteiten