nieuws & activiteiten

Medisch Centrum St.-Jozef PlantTroost

18 december 2020

Een plek vol troost, hoop en verbondenheid voor al wie tijdens, en ook lang na de coronacrisis, troost wil geven of vinden. Of zelfs letterlijk troost wil planten. Want kenmerkend voor de troostplek zijn de bloemen. Bloembollen vol belofte voor een nieuw begin en energie. Corona bracht een hele schok teweeg, ook in ons ziekenhuis. Veel mensen worstelen met gemis, verlies en afscheid. Het sociale leven van velen werd ontwricht.

Met dit initiatief krijgt ons ziekenhuis en de lokale gemeenschap, in samenwerking met Ferm, een plek om samen troost te vinden en troost te planten. Een plaats waar iedereen verbondenheid in verlies en verdriet kan voelen. Maar ook opnieuw hoop en vertrouwen in de toekomst.

Iedereen kan op deze troostplek een bloembol planten want ook planten schenkt troost. Planten is immers bezig zijn met de toekomst. Het gedicht doet ons even stilstaan bij het verlies en het gemis. Net als de bloemen, wanneer ze bloeien in het voorjaar en ons aan het begin van de corona-epidemie herinneren. Uit de veerkracht van die kleine bloembollen halen we troost en nieuwe energie. PlantTroost is een project van Ferm vzw met een breed aanbod aan troost voor iedereen. Het project heeft de steun van experts zoals Dirk De Wachter e.a. en van de campagne “Zorgen voor morgen” van Vlaams minister van Welzijn, Wouter Beke. We zijn blij dat het Medisch Centrum St.-Jozef dit initiatief van Ferm kan ondersteunen.

U kan onze Troostplek vinden in de Abdijstraat 2 bij het Medisch Centrum St.-jozef in Bilzen, naast onze Babbelbank.

In het Medisch Centrum St.-Jozef werden de bloembollen in de vorm van een traan geplant.

Een traan staat symbool voor verlies, pijn en gemis. Maar ook kan een traan symbool staan voor spijt of mooie herinneringen waarbij werd ‘gehuild' van het lachen.

Een mooi gezegde dat hierbij erg toepasselijk is: 'Achter elke traan van verdriet schuilt de glimlach van herinneringen'.

https://www.hbvl.be/cnt/dmf20201218_94383828

 

Nieuws & Activiteiten