nieuws & activiteiten

Viio steunt asinotherapie Medisch Centrum St.-Jozef

19 februari 2020

 

De leerlingen van de studierichting 4 Ondernemen en IT aan het Viio in Tongeren hebben met hun eerste economisch project ‘Merymaker’ de smaak van het ondernemen helemaal te pakken.

Met Merymaker hebben ze alle facetten van het bedrijfsleven verkend: het marketingplan, de aandeelhouders / investeerders. Het marktonderzoek, assortiments- en prijsbepalingen, reclame voeren. Tenslotte hebben ze hun producten verkocht op school. De winst van hun bedrijfje ‘Merymaker’ schenken de VIIO-leerlingen integraal aan de asinotherapie in het Medisch Centrum Sint-Jozef in Bilzen.

Asinotherapie is een ander woord voor ezeltherapie, de therapeutische inzet van ezels.

Therapie met ezels zorgt ervoor dat mensen op een rustgevende manier tot zichzelf komen, grenzen verleggen en zelfvertrouwen opbouwen. De nadruk ligt op het positieve, met andere woorden, op datgene wat goed loopt bij de mensen. Het is heilzaam voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.

In het Medisch Centrum St.-Jozef wordt asinotherapie ingezet bij mensen met psychoses en bipolaire stoornissen (stemmingsstoornissen). Deze therapie wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking met ezelstal Asina te Bilzen.

Ezeltherapie wordt individueel aangepast van persoon tot persoon. Het is een aanvulling op reeds bestaande therapieën die in het ziekenhuis lopen.

Voor sommige mensen is het aanraken van de ezels, het durven borstelen, het nemen van bepaalde verantwoordelijkheid en de fysieke activatie op zich al een heel grote stap naar meer zelfvertrouwen.

Ezels zijn rustige, tolerante dieren die de aandacht van mensen aangenaam vinden. Ze verbeteren de communicatieve en sociale vaardigheden van patiënten. Deze karaktereigenschappen maken hen tot zeer geschikte therapiedieren. 

Leerkracht economie, Julie Geukens, is ervan overtuigd dat het financieel steunen van dit goede doel, KBS Fonds Medisch Centrum St.-Jozef, van haar leerlingen betere ondernemers zal maken. Via het lokale initiatief van Asinotherapie heeft haar klas ook empathie gekregen voor kwetsbare jongeren die ze anders nooit zouden ontmoeten. Dit is zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak een onmisbare eigenschap. 

Het Medisch Centrum St.-Jozef dankt leerkracht en leerlingen van het Viio voor hun warme bijdrage en inzet aan de asinotherapie.

Nieuws & Activiteiten