nieuws & activiteiten

Pagina 1 van 7  > >>

18 april 2018

PERSBERICHT Vlaams Patiëntenplatform vzw

Heverlee, 18 april 2018

Patiënten verwachten veel van de online gezondheidsportalen 

66% van de patiënten gelooft dat online inzage in het patiëntendossier de communicatie met zorgverleners zal verbeteren. Dat blijkt uit een bevraging die het Vlaams Patiëntenplatform organiseerde naar aanleiding van de Europese dag van de rechten van de patiënt op 18 april. 68% van de 581 patiënten die deelnamen aan de bevraging gelooft ook dat ze door die online inzage hun zorg meer in eigen handen kunnen nemen. 

In de wet patiëntenrechten staat dat patiënten recht hebben op informatie over hun gezondheidstoestand en de mogelijke evolutie ervan. Een patiënt ontvangt informatie van zijn of haar arts, maar kan ook samen met de arts het patiëntendossier inkijken of hiervan een afschrift opvragen.

“Patiënten hebben informatie nodig om inzicht te krijgen in hun gezondheidstoestand en om, samen met zorgverleners, bewuste keuzes te maken over een eventuele behandeling. Ook al hebben patiënten hier recht op, in de praktijk verloopt dit nog niet overal even vlekkeloos”, zegt Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform.

13 april 2018

WOENSDAG 18 APRIL 2018

8 maart 2018

Week van de vrijwilliger: 3 - 11 maart 2018

11 januari 2018

Op de nieuwe portaalsite www.wordverpleegkundige.be vind je alle informatie over hoe je verpleegkundige kan worden. De website is een product van een werkgroep ‘verpleegkunde’ bestaande uit de Fondsen van vzw Fe.Bi, de medewerkers van vzw VIVO en het Vlaamse Zorgagentschap.

2 januari 2018

 

Al 120 jaar lang biedt Medisch Centrum Sint-Jozef in Munsterbilzen deskundige zorg aan personen met een psychische of psychiatrische problematiek. in die periode is er enorm veel veranderd in de geestelijke gezondheidszorg. Patiënten en hun families hebben tegenwoordig meer inspraak in de behandeling en er is extra aandacht voor kinderen die hun familielid komen bezoeken. Behalve het brede aanbod dichtbij huis vervult het MC Sint-Jozef bovendien een zeer belangrijke rol op het vlak van werkgelegenheid in de regio Bilzen.

 

5 december 2017

 

Elk jaar op 5 december staat de wereld heel even stil bij de miljoenen vrijwilligers die zich overal ter wereld nuttig maken.

 

3 december 2017

Munsterbilzen

BILZEN - Op woensdag 15 november werd er voor de tweede keer in het Medisch Centrum Sint-Jozef een informatiemarkt georganiseerd. Samen met ZOPP Limburg nodigde Medisch Centrum Sint-Jozef alle patiëntenverenigingen in de geestelijke gezondheidszorg uit om deel te nemen aan dit evenement. De verenigingen kregen de kans om hun werking voor te stellen aan patiënten, familieleden en medewerkers van het ziekenhuis.

De informatiemarkt werd georganiseerd in kader van het project zelfhulpvriendelijk ziekenhuis. Dit project laat toe dat patiëntenverenigingen een formele samenwerking kunnen aangaan met het ziekenhuis en zich op deze manier kunnen bekendmaken bij patiënten. Daarnaast kunnen zij rekenen op de medische en logistieke expertise van het ziekenhuis.

8 november 2017

Dinsdag 31 oktober 2017

Liesbeth vertelt met veel warmte over haar mama. Een mama die na drie postnatale depressies besliste om uit het leven te stappen, ondanks hulp van professionelen en haar familie.

Nu is Liesbeth 28 en werkt ze als hulpverlener in Sint-Jozef in Munsterbilzen: het psychiatrisch centrum waar ze 9 jaar geleden haar eigen mama binnenbracht. Drie kinderen op drie jaar tijd betekende ook drie postnatale depressies die haar mama niet verteerd kreeg. “We wisten wel dat het niet goed ging met haar. Dat wisten we als kinderen van 6 jaar al. Elke woensdag mochten we TV kijken omdat mama moest rusten. Ze huilde ook vaak.”

Op haar 19de beslist Liesbeth om haar mama naar Sint-Jozef te brengen. “Papa nam geen initiatief en mama was niet meer in staat om de juiste beslissingen te nemen. Ik herinner mij nog heel goed de dag dat ik haar binnenbracht. Ik vond het heel moeilijk om de zorg en de controle uit handen te geven. Ik ben de eerste drie weken elke middag en avond langs gegaan om zeker te zijn dat ze daar goed zat.”

26 oktober 2017

Dit weekend gaat de speeltuin open op het domein van Medisch Centrum Sint-Jozef in Munsterbilzen.

De werkgroep 'Kinderen van Ouders met Psychische Problemen' nam het initiatief om deze speelweide in te richten. 'Dit is belangrijk, want de opname van een psychisch zieke ouder of grootouder kan een grote impact hebben op kinderen', aldus directeur Cindy Monard

Johnny Geurts

Het Belang van Limburg donderdag 26 oktober 2017

10 oktober 2017

Samen veerkrachtig

Tekst geschreven door ervaringsdeskundige, van ons ziekenhuis, ter gelegenheid van de week van de Geestelijke Gezondheidszorg 2017.

Met dank aan Mathieu.

 

 

 

Nieuws & Activiteiten

Fonds Medisch Centrum St.-Jozef

Ook uw steun is welkom...