nieuws & activiteiten

Pagina 1 van 7  > >>

8 november 2017

Dinsdag 31 oktober 2017

Liesbeth vertelt met veel warmte over haar mama. Een mama die na drie postnatale depressies besliste om uit het leven te stappen, ondanks hulp van professionelen en haar familie.

Nu is Liesbeth 28 en werkt ze als hulpverlener in Sint-Jozef in Munsterbilzen: het psychiatrisch centrum waar ze 9 jaar geleden haar eigen mama binnenbracht. Drie kinderen op drie jaar tijd betekende ook drie postnatale depressies die haar mama niet verteerd kreeg. “We wisten wel dat het niet goed ging met haar. Dat wisten we als kinderen van 6 jaar al. Elke woensdag mochten we TV kijken omdat mama moest rusten. Ze huilde ook vaak.”

Op haar 19de beslist Liesbeth om haar mama naar Sint-Jozef te brengen. “Papa nam geen initiatief en mama was niet meer in staat om de juiste beslissingen te nemen. Ik herinner mij nog heel goed de dag dat ik haar binnenbracht. Ik vond het heel moeilijk om de zorg en de controle uit handen te geven. Ik ben de eerste drie weken elke middag en avond langs gegaan om zeker te zijn dat ze daar goed zat.”

26 oktober 2017

Dit weekend gaat de speeltuin open op het domein van Medisch Centrum Sint-Jozef in Munsterbilzen.

De werkgroep 'Kinderen van Ouders met Psychische Problemen' nam het initiatief om deze speelweide in te richten. 'Dit is belangrijk, want de opname van een psychisch zieke ouder of grootouder kan een grote impact hebben op kinderen', aldus directeur Cindy Monard

Johnny Geurts

Het Belang van Limburg donderdag 26 oktober 2017

10 oktober 2017

Samen veerkrachtig

Tekst geschreven door ervaringsdeskundige, van ons ziekenhuis, ter gelegenheid van de week van de Geestelijke Gezondheidszorg 2017.

Met dank aan Mathieu.

 

 

 

3 oktober 2017

    

Het Medisch Centrum Sint Jozef stelt tijdens de tiendaagse van de geestelijke gezondheid een gevoelsmuur/-stand op aan de dienst onthaal. Zorgvragers, medewerkers en bezoekers kiezen een button (emotie) uit een ruim pallet van gekleurde ‘gevoelsbuttons’. Een emotie die, op dat moment, het beste bij hen past. Deze actie zet aan tot nadenken en praten over gevoelens.

2 oktober 2017

Op 10 oktober is het opnieuw de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid. Door het grote succes tijdens de voorbije jaren maken we er een tiendaagse van de geestelijke gezondheid van. We tellen samen tien dagen af naar tien oktober.

Wat is…  Veerkracht?
Het vermogen om, bij tegenslagen, terug recht te kunnen veren en er misschien zelfs sterker uit te komen, noemen we onze mentale veerkracht. En die mentale veerkracht kunnen we trainen.
Hoe doe je dit… Samen?
Je kunt voor de andere heel wat betekenen en zijn mentale veerkracht mee ondersteunen door er gewoonweg te zijn. Ook dit jaar is het thema ‘Samen veerkrachtig’. Hiermee willen we Vlaanderen wijzen op een “hoofd-zaak”: ‘Zorg voor elkaar, zorg voor veerkracht!’

28 september 2017

Begin september vierde ZOPP Limburg zijn eerste verjaardag met een symposium in Hasselt. ZOPP staat voor ZelfhulpOndersteuning en PatiëntenParticipatie en is de regionale antenne die Trefpunt Zelfhulp (TZ) samen met het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) uitbaat. ZOPP laat ons toe om patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen in Limburg van erg nabij te ondersteunen: zowel in hun werking als tijdens hun participatie in ziekenhuizen en in de overlegstructuren van de eerste lijn.

Ondersteuning van zelfhulp- en patiëntenverenigingen

De medewerkers van ZOPP Limburg, Lien, Brecht en Claudia, ontvingen een 100-tal deelnemers in hun thuisbasis op de Corda Campus. Lien en Brecht staan in voor de inhoudelijke en praktische ondersteuning van de Limburgse (afdelingen van) zelfhulpgroepen en patiëntenverenigingen.

Het Medisch Centrum Sint Jozef sloot, in januari 2017, een intentieverklaring met ZOPP Limburg en drukt bij deze het voornemen uit om in het kader van het project 'Zelfhulpvriendelijk ziekenhuis' de structurele samenwerking met patiëntenverenigingen te bevorderen.

20 september 2017

Terwijl één op de vier mensen kampt met een psychische kwetsbaarheid, zwijgt de meerderheid ... De werelddag  Geestelijke Gezondheid wil dit taboe doorbreken.

In de geestelijke gezondheidszorg wordt er gestreefd naar een positieve en correcte beeldvorming . Ook willen ze het  stigma dat rust op psychische kwetsbaarheid succesvol aanpassen door het verschaffen van informatie en door ervaringsdeskundigen aan het woord te laten.

Stad Bilzen en het Sociaal Huis nodigen u allen uit om naar hun positieve verhaal te luisteren. 

 

11 september 2017

Niet minder dan 60 zorginstellingen laten zien hoe zij werken aan steeds betere zorg. Met in de praktijk bewezen verbeteringen dingen ze mee naar de NIAZ Jaarprijs 2017.

De zestig voorbeelden staan vanaf 1 september 2017 op https://jaarprijs.niaz.nl De hele maand september kunnen alle Nederlanders en Vlamingen stemmen op het idee van hun keuze. De tien hoogst gewaardeerde inzenders presenteren hun initiatief op 21 november voor een vakjury tijdens een spannende finale. Welke zorginstelling heeft het beste initiatief?

3 augustus 2017

De publicatie van het jaarverslag 2016 van het Medisch Centrum St.-Jozef is beschikbaar op deze website.

20 juni 2017

15 juni startschot Zelfhulpvriendelijk Ziekenhuis: Medisch Centrum Sint Jozef

Op donderdag 15 juni kwamen verschillende patiëntenverenigingen samen om het startschot te geven voor het Zelfhulpvriendelijk Ziekenhuis binnen het Medisch Centrum St.-Jozef. Gedurende deze ontmoeting werd het concept zelfhulpvriendelijk ziekenhuis door ZOPP Limburg toegelicht aan de verschillende patiëntenverenigingen, medewerkers en zorgvragers van het ziekenhuis. Na de uitleg was er ruimte voor een brainstormsessie waarbij de verenigingen samen konden nadenken over welk soort samenwerking zij graag wensen met het ziekenhuis. Tevens was er een informatiemarktje waar de verenigingen zich bekend konden maken aan zorgvragers, familieleden en medewerkers. 

Nieuws & Activiteiten

Fonds Medisch Centrum St.-Jozef

Ook uw steun is welkom...