nieuws & activiteiten

Pagina 1 van 7  > >>

11 januari 2018

Op de nieuwe portaalsite www.wordverpleegkundige.be vind je alle informatie over hoe je verpleegkundige kan worden. De website is een product van een werkgroep ‘verpleegkunde’ bestaande uit de Fondsen van vzw Fe.Bi, de medewerkers van vzw VIVO en het Vlaamse Zorgagentschap.

2 januari 2018

 

Al 120 jaar lang biedt Medisch Centrum Sint-Jozef in Munsterbilzen deskundige zorg aan personen met een psychische of psychiatrische problematiek. in die periode is er enorm veel veranderd in de geestelijke gezondheidszorg. Patiënten en hun families hebben tegenwoordig meer inspraak in de behandeling en er is extra aandacht voor kinderen die hun familielid komen bezoeken. Behalve het brede aanbod dichtbij huis vervult het MC Sint-Jozef bovendien een zeer belangrijke rol op het vlak van werkgelegenheid in de regio Bilzen.

 

5 december 2017

 

Elk jaar op 5 december staat de wereld heel even stil bij de miljoenen vrijwilligers die zich overal ter wereld nuttig maken.

 

3 december 2017

Munsterbilzen

BILZEN - Op woensdag 15 november werd er voor de tweede keer in het Medisch Centrum Sint-Jozef een informatiemarkt georganiseerd. Samen met ZOPP Limburg nodigde Medisch Centrum Sint-Jozef alle patiëntenverenigingen in de geestelijke gezondheidszorg uit om deel te nemen aan dit evenement. De verenigingen kregen de kans om hun werking voor te stellen aan patiënten, familieleden en medewerkers van het ziekenhuis.

De informatiemarkt werd georganiseerd in kader van het project zelfhulpvriendelijk ziekenhuis. Dit project laat toe dat patiëntenverenigingen een formele samenwerking kunnen aangaan met het ziekenhuis en zich op deze manier kunnen bekendmaken bij patiënten. Daarnaast kunnen zij rekenen op de medische en logistieke expertise van het ziekenhuis.

8 november 2017

Dinsdag 31 oktober 2017

Liesbeth vertelt met veel warmte over haar mama. Een mama die na drie postnatale depressies besliste om uit het leven te stappen, ondanks hulp van professionelen en haar familie.

Nu is Liesbeth 28 en werkt ze als hulpverlener in Sint-Jozef in Munsterbilzen: het psychiatrisch centrum waar ze 9 jaar geleden haar eigen mama binnenbracht. Drie kinderen op drie jaar tijd betekende ook drie postnatale depressies die haar mama niet verteerd kreeg. “We wisten wel dat het niet goed ging met haar. Dat wisten we als kinderen van 6 jaar al. Elke woensdag mochten we TV kijken omdat mama moest rusten. Ze huilde ook vaak.”

Op haar 19de beslist Liesbeth om haar mama naar Sint-Jozef te brengen. “Papa nam geen initiatief en mama was niet meer in staat om de juiste beslissingen te nemen. Ik herinner mij nog heel goed de dag dat ik haar binnenbracht. Ik vond het heel moeilijk om de zorg en de controle uit handen te geven. Ik ben de eerste drie weken elke middag en avond langs gegaan om zeker te zijn dat ze daar goed zat.”

26 oktober 2017

Dit weekend gaat de speeltuin open op het domein van Medisch Centrum Sint-Jozef in Munsterbilzen.

De werkgroep 'Kinderen van Ouders met Psychische Problemen' nam het initiatief om deze speelweide in te richten. 'Dit is belangrijk, want de opname van een psychisch zieke ouder of grootouder kan een grote impact hebben op kinderen', aldus directeur Cindy Monard

Johnny Geurts

Het Belang van Limburg donderdag 26 oktober 2017

10 oktober 2017

Samen veerkrachtig

Tekst geschreven door ervaringsdeskundige, van ons ziekenhuis, ter gelegenheid van de week van de Geestelijke Gezondheidszorg 2017.

Met dank aan Mathieu.

 

 

 

3 oktober 2017

    

Het Medisch Centrum Sint Jozef stelt tijdens de tiendaagse van de geestelijke gezondheid een gevoelsmuur/-stand op aan de dienst onthaal. Zorgvragers, medewerkers en bezoekers kiezen een button (emotie) uit een ruim pallet van gekleurde ‘gevoelsbuttons’. Een emotie die, op dat moment, het beste bij hen past. Deze actie zet aan tot nadenken en praten over gevoelens.

2 oktober 2017

Op 10 oktober is het opnieuw de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid. Door het grote succes tijdens de voorbije jaren maken we er een tiendaagse van de geestelijke gezondheid van. We tellen samen tien dagen af naar tien oktober.

Wat is…  Veerkracht?
Het vermogen om, bij tegenslagen, terug recht te kunnen veren en er misschien zelfs sterker uit te komen, noemen we onze mentale veerkracht. En die mentale veerkracht kunnen we trainen.
Hoe doe je dit… Samen?
Je kunt voor de andere heel wat betekenen en zijn mentale veerkracht mee ondersteunen door er gewoonweg te zijn. Ook dit jaar is het thema ‘Samen veerkrachtig’. Hiermee willen we Vlaanderen wijzen op een “hoofd-zaak”: ‘Zorg voor elkaar, zorg voor veerkracht!’

28 september 2017

Begin september vierde ZOPP Limburg zijn eerste verjaardag met een symposium in Hasselt. ZOPP staat voor ZelfhulpOndersteuning en PatiëntenParticipatie en is de regionale antenne die Trefpunt Zelfhulp (TZ) samen met het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) uitbaat. ZOPP laat ons toe om patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen in Limburg van erg nabij te ondersteunen: zowel in hun werking als tijdens hun participatie in ziekenhuizen en in de overlegstructuren van de eerste lijn.

Ondersteuning van zelfhulp- en patiëntenverenigingen

De medewerkers van ZOPP Limburg, Lien, Brecht en Claudia, ontvingen een 100-tal deelnemers in hun thuisbasis op de Corda Campus. Lien en Brecht staan in voor de inhoudelijke en praktische ondersteuning van de Limburgse (afdelingen van) zelfhulpgroepen en patiëntenverenigingen.

Het Medisch Centrum Sint Jozef sloot, in januari 2017, een intentieverklaring met ZOPP Limburg en drukt bij deze het voornemen uit om in het kader van het project 'Zelfhulpvriendelijk ziekenhuis' de structurele samenwerking met patiëntenverenigingen te bevorderen.

Nieuws & Activiteiten

Fonds Medisch Centrum St.-Jozef

Ook uw steun is welkom...