nieuws & activiteiten

Medisch Centrum zet in op ‘Zelfhulpvriendelijk Ziekenhuis’

20 juni 2017

15 juni startschot Zelfhulpvriendelijk Ziekenhuis: Medisch Centrum Sint Jozef

Op donderdag 15 juni kwamen verschillende patiëntenverenigingen samen om het startschot te geven voor het Zelfhulpvriendelijk Ziekenhuis binnen het Medisch Centrum St.-Jozef. Gedurende deze ontmoeting werd het concept zelfhulpvriendelijk ziekenhuis door ZOPP Limburg toegelicht aan de verschillende patiëntenverenigingen, medewerkers en zorgvragers van het ziekenhuis. Na de uitleg was er ruimte voor een brainstormsessie waarbij de verenigingen samen konden nadenken over welk soort samenwerking zij graag wensen met het ziekenhuis. Tevens was er een informatiemarktje waar de verenigingen zich bekend konden maken aan zorgvragers, familieleden en medewerkers. 

Het concept “Zelfhulpvriendelijk ziekenhuis” is een uniek gegeven in Vlaanderen en wordt voor het eerst op grote schaal geïntroduceerd in de Limburgse ziekenhuizen. Het is een manier om patiëntenverenigingen structureel meer bekend te maken bij het grote publiek, nieuwe leden en deelnemers te werven, professionelen aan te zetten om door te verwijzen naar verenigingen en verenigingen te betrekken bij de zorg in de ziekenhuizen. De vereniging gaat daarbij een samenwerkingsakkoord aan met één of meerdere Limburgse psychiatrische ziekenhuizen en stelt voor hoe zij wil samenwerken naargelang wat voor hun vereniging haalbaar is.

Tijdens deze denkdag waren verschillende verenigingen aanwezig, met name de AA (vereniging Anonieme Alcoholisten Limburg), Al-Anon (voor familie en vrienden alcoholisten: volwassenen en Alateen (voor familie en vrienden alcoholisten: jongeren) Narcotics Anonymous (vereniging voor mensen met een drugsprobleem), SOS Nuchterheid (vereniging voor mensen met een verslaving) Uilenspiegel vzw (vereniging voor mensen met een psychische kwetsbaarheid) en PASS Hasselt (zelfhulpgroep voor autisme). Similes was aanwezig onder de vorm van informatiebrochures. Alle verenigingen waren enthousiast over zowel het concept als over het marktje dat door het ziekenhuis georganiseerd werd.  

Nieuws & Activiteiten

Fonds Medisch Centrum St.-Jozef

Ook uw steun is welkom...