nieuws & activiteiten

Werelddag GGZ: Samen Veerkrachtig

10 oktober 2016

Thema

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt “There is no health without mental health” (“geen gezondheid zonder geestelijke gezondheid”). Je psychisch goed voelen heeft namelijk gevolgen op alle levensdomeinen. Zo zal je beter om kunnen gaan met dagelijkse stress en levensgebeurtenissen. Je zal productiever en vruchtbaarder werken en je zelf ook beter ontplooien. Het is dus heel belangrijk om voldoende aandacht te geven aan de positieve geestelijke gezondheid en aan de veerkracht van mensen.

Veerkracht

In ons leven maken we heel wat uitdagingen en momenten van grote emotie mee. Veel van die momenten komen we goed te boven. Van andere kunnen we soms behoorlijk van de kaart zijn. Net dan kan onze mentale veerkracht goed van pas komen. Dit is het vermogen om terug recht te veren en er misschien zelfs sterker uit te komen. Je maakt bijvoorbeeld iets ingrijpends mee, zoals het overlijden van een naaste, een scheiding of ontslag. Of je hebt stress omdat de werkdruk te hoog is, of je agenda veel te vol staat. In zo’n situatie voel je eerst spanning, verdriet of boosheid, maar na verloop van tijd voel je je steeds beter, tot je je weer de oude voelt. Je veert als het ware een beetje mee met het leven en groeit erdoor. Veerkracht betekent echter niet dat je altijd maar sterk hoeft te zijn. Je mag je gerust verdrietig of beroerd voelen als er iets naars gebeurt. Dat is normaal. Veerkracht is niet hetzelfde als onkwetsbaar zijn. Je emoties durven onder ogen zien en ze aanvaarden hoort ook bij een veerkrachtige reactie. Gun jezelf de tijd om terug te veren. Soms is het niet gemakkelijk om je mentale balans in evenwicht te houden. Uit de gezondheidsenquête van 2013 blijkt dat één derde van de volwassen bevolking (32%) psychische problemen heeft. Veerkracht kan een bescherming zijn tegen psychische problemen. En we hebben goed nieuws! Veerkracht is niet iets dat we wel of niet hebben. We kunnen onze mentale veerkracht trainen. En daarbij kunnen anderen een grote rol spelen.

Samen

We komen constant in contact met andere mensen, hoe dicht of hoe ver ze ook van je staan. Jij kan dus ook heel wat voor anderen betekenen. Zo kan je een luisterend oor bieden of een duwtje in de rug geven, waardoor je moed geeft om door te gaan. Immers, kwaliteiten die we aan ‘veerkrachtige personen’ toeschrijven, zijn gelinkt aan ondersteunende relaties met o.a. familieleden, vrienden, collega’s en buren die begrip, betrokkenheid en steun bieden. Kortom, sociale veerkracht helpt de individuele veerkracht.

Bron: Overlegplatform Geestelijke Gezondheid

Nieuws & Activiteiten